Gødningskursus - Jylland
Priserne for kvælstofgødning er afhængig af gasprisen. Gasprisens fald i 2023 har dermed stabiliseret gødningspriserne til et mere normalt niveau i indeværende år. Dog er det vigtigt at nævne, at det udelukkende er kvælsoffen, der er faldet i pris, imens de øvrige næringsstoffer i kvælstofgødning stadig befinder sig på et højt niveau. Flere markedsanalytikere forudser stigende gødningspriser i 2024. Derfor kan det også overvejes, hvor der kan spares på gødningsindkøbet og -tildelingen.
På dette kursus vil forskellige gødningstyper og alternativer blive et centralt emne.
Optimering af gødskning
For niende år i træk afholder Danske Juletræer et gødningskursus, hvor Lars Bo er tilbage ved roret. Igen i år vil der blive lagt vægt på, hvad netop du kan gøre for at optimere din gødskning. Vidste du fx at mange tilfører for meget svovl - næsten på højde med kvælstoftildelingen, at tilførslen af magnesium ofte overstiger træernes optag med 10 gange, og at magnesium bedst tilføres som karbonat, men også at kalkning er et af vores bedste værktøjer til at øge tilgængeligheden af næringsstoffer?
Formålet med kurset er at være med til at skabe de bedste muligheder, for at du kan optimere din gødning. Vidste du fx, at der er grænser for hvor god juletræskvaliteten kan blive? At ammoniumkvælstof virker stærkt forsurende på din jord? Og at nitratkvælstof har den modsatte virkning.
Valget af gødning er sat højt på dagsordenen
Gødningsvalget er sat højt på dagsordenen med emner om, hvornår det er bedst at gødske, hvilke gødningstyper, herunder fordele og ulemper ved organiske og ikke-organiske gødninger. Derudover vil der på kurset også blive drøftet fordele og ulemper ved mekanisk blandede gødningstyper samt samgranulerede gødningstyper. Gødningsmodellerne vil hjælpe til at forstå, hvor meget gødskningen skal øges i takt med træernes vækst i henhold til at gøre produktionen så bæredygtig som muligt. Virker bladgødskning og er nogle gødninger eller kalktyper bedre end andre? Alt sammen forhold som jordbund, vind og vejr griber ind i, men som der også findes viden og brugbare værktøjer til, der kan ruste os til at tage den bedste beslutning.
Tolkning af jord- og nåleanalyser og brug af gødningsmodeller er også en vigtig del af kurset og naturligvis vil vi også dykke ned i ubalanceret næringsstofoptag og i de mest udbredet ernæringsproblemer som magnesium-, kobber-, jern- og manganmangel, på baggrund af en generel indførding i gødningslære og planteernæring.
Du kan enten medtage eller maile dine egne analyseresultater til Danske Juletræer, gerne suppleret med fotos, så vil Danske Juletræer tolke disse nåle- og jordanalyser.
Praktiske oplysninger
Kurset er for medlemmer af Danske Juletræer og henvender sig til dig, der ønsker at gå i dybden uden at være ekspert i kemi. Et vist kendskab til næringsstoffer er dog en fordel. Kurset afholdes i et veludstyret og behageligt lokale, og der vil være fuld forplejning hele dagen, så de bedste betingelser for at lære nyt er på plads.
Tilmeldingsfristen er 24. januar 2024.