Logo

Velkommen til vores webshop!

Forsendelsesland: Danmark | DKK

Vælg et andet forsendelsesland

Besøg en af vores andre webshops

/Files/Images/Ecom/Hegn/Kvashegn.jpg

Kvashegn

Kirkegård
Kvashegnets grundelementer er simple. Du skal i bund og grund bare bruge stolper og kvas til at bygge hegnet med. Antallet af stolper, der skal bruges til opgaven, afhænger af, hvor langt dit hegn skal være.

5 grunde til at bygge et kvashegn

Hvorfor bruge ressourcer på at skaffe dig af med park- og haveaffald, når du kan bruge dit kvas til noget funktionelt, der også gavner natur og dyreliv? Brug de afklippede kviste fra buske og træer til kvashegn og kvasbunker.

Et kvashegn kan skabes over tid af bl.a. afklip fra træer og buske. Forrådnelsen i bunden af hegnet giver plads til nyt materiale i toppen. Hegnene kan udformes, præcis som du ønsker det. Hegnene kan eksempelvis bruges som en bladskjuler/bladholder, hvor efterårsblade kan gemmes væk i midten af kvashegnet. Her vil pindsvin og insekter kunne overvintre i sikkerhed for frosten.
 
Der er flere gode grunde til, at du burde gå i gang med at bygge et kvashegn med det samme. 
  1. Et hjem for dyr, insekter og småfugle
    Et kvashegn kan fungere som hjem for mange dyr, insekter og sågar småfugle. Insekter og smådyr har behov for et fristed fra vinterens kulde og diverse rovdyr – disse dyr vil have stor glæde af et kvashegn. Pindsvin vil have stor glæde af kvashegn, hvor den kan bygge rede til dens unger i løbet af sommeren.
  2. Genanvendelse af jordens ressourcer
    Ved at bruge kvas til dit hegn, genanvender du materialer, som ellers ville være blevet kasseret som grønt affald. Genanvendelsen gør, at dit kvashegn bidrager til en bedre udnyttelse af jordens ressourcer.
  3. Prisvenligt
    Omkostningerne til at bygge et hegn er yderst minimale, hvis du vælger at bygge et kvashegn. Kvas er nemt tilgængeligt. Brug dit grønne affald til kvashegnet, og spar både tid og penge på at skaffe dig af med affaldet. Dermed bliver kvashegnet også en økonomisk fordelagtig løsning for dig.
  4. Naturligt udseende
    Kvashegnet har et naturligt udseende og passer derfor æstetisk perfekt ind i udendørs omgivelser. Vælg fx robiniapæle, hvis du ønsker et naturligt udseende. Hvis du lægger de største grene i bunden og i siderne, sikrer du, at mindre kvas ikke så let falder ud.
  5. Fleksibilitet
    Et kvashegn er fleksibelt, fordi du har mulighed for at tilpasse det til terrænet, hvor hegnet skal placeres. Du har desuden mulighed for at tilpasse størrelsen på hegnet efter behov og med tiden udbygge det. Netop derfor er kvashegnet velegnet til forskellige områder og projekter. 
Udover at gavne dyrelivet og spare på udgifter til grønt affald, vil du med et kvashegn også kunne skabe læ, eller måske gemme dine affaldscontainere, redskaber eller lignende væk. Et kvashegn er nemlig en fremragende løsning til afgrænsning og strukturering af udendørsarealer, uden du går på kompromis med funktionalitet og æstetik.
Der er næsten ingen gode undskyldninger for ikke at gå i gang med samme, vel?

Hvad er kvas?

Kvas er det grønne affald, der kommer efter beskæring af træer og buske. Kvas kan være grene, kviste, afklip, barkstykker og tynde stammer, som typisk er tyndere end 5-10 cm. Du kan bruge alle træsorter i kvashegnet. Du kan med fordel overveje, hvad du ønsker at bruge som kvas, og hvordan det placeres i hegnet. Det kan fx være med til at give et mere stilrent udtryk, hvis kvaset studses med en grensaks. Dit kvashegn kan sagtens få et velpasset og friseret udtryk, hvis du ønsker det.

Hvor højt skal et kvashegn være?  

Når du skal vælge pæle til dit kvashegn, skal du naturligvis også overveje, hvor højt dit kvashegn skal være. Stolpernes højde bestemmer, hvor højt det er muligt at lave dit kvashegn. Jo længere stolper, du vælger, jo højere kan dit hegn blive. For at sikre den nødvendige stabilitet i hegnet, anbefaler vi, at pælene graves ca. 90 cm ned i jorden, hvilket du naturligvis bør tage højde for, når du vælge højde på de hegnspælene, du skal bruge. Vi anbefaler træpæle med en højde på cirka 1,5 meter, hvilket betyder, at den samlede højde på pælene bør være ca. 2,40 meter. Hvis det er vigtigt for dig, at kvashegnet har en naturligt udseende, anbefaler vi, at du bruger robiniepæle.  

Hvor bredt skal et kvashegn være?

Vi anbefaler, at kvashegn er minimum 70 cm bredt, men gerne bredere. Generelt set, jo bredere og mere tætte kvashegn er, jo bedre vil det fungere som et skjulested for dyr. Kvashegn på omkring en meters bredde vil kunne tiltrække små dyr som fugle, insekter og små pattedyr som fx pindsvin og egern.

Hvilke stolper skal jeg bruge til kvashegn?

Overordnet set anbefaler vi, at du anvender stolper af træ, men du kan også vælge jernrør. Vi anbefaler, at du bruger halverede pæle af robinie. Fordelen ved træstolper af robinie er, at de har et højt indhold af garvesyre og naturlige olier. Garvesyren er med til at imprægnere træet, og dermed bliver forrådnelsesprocessen udskudt. Derudover anbefaler vi, at du overvejer tykkelsen på dine stolper. Tykkelsen på stolperne er bl.a. vigtig, fordi kvashegnet behøver en vis styrke og stabilitet for at kunne holde kvaset på plads. Tykkelsen er desuden med til at fremtidssikre dit kvashegn.

Vi anbefaler altid robiniapæle til kvashegn, og det gør vi af flere årsager. Robiniapæle er for det første kendt for deres naturlige modstandsdygtighed over for vind, vejr, råd og insektangreb, hvilket gør pælene ideelle til udendørs anvendelser, og sikrer lang levetid for dit kvashegn. I modsætningen til andre træsorter er robiniatræ ofte dyrket i Europa under kontrollerede forhold. Robinie er en hurtigt voksende art, der har minimal påvirkning af økosystemet. Ud fra et æstetisk synspunkt vil robiniapæle også have den fordel, at de giver hegnet et naturligt udseende samtidig med, at pælene er en stabil og holdbar løsning. 

Ved at bruge robiniapæle til dit kvashegn, kan du opbygge et smukt og holdbart kvashegn i mange år fremover.

Pleje/drift:Selvom robiniapæle er holdbare, skal de vedligeholdes, så de ikke forgår med resten af træet. Hvis der ses tegn på forrådnelse af stolperne, skal de skiftes på en sådan måde, at hegnet beholder sin form. Når hegnets indhold synker sammen og formulder, påfyldes der nyt materiale, så højden bibeholdes. Hvis det er nødvendigt, kan det formuldede materiale fjernes langs kanterne.

Byg et kvashegn – trin-for-trin guide

Kvashegnets grundelementer er simple. Du skal i bund og grund bare bruge stolper og kvas til at bygge hegnet med. Antallet af stolper, der skal bruges til opgaven, afhænger af, hvor langt dit hegn skal være.
 
Forberedelse
Bestem længden og højden af dit kvashegn, og afgræns herefter det område, hvor kvashegnet skal placeres. Ryd gerne 10-15 cm af jorden fra overfladen. Hvis du gerne vil undgå, at ukrudt hurtigt vokser op gennem kvashegnet, kan du evt. lægge en udkrudtsdug på.
Længde og højde afhænger af dine behov, men vi anbefaler, at kvashegnet er minimum 70 cm bredt og ca. 1,5 meter højt. Vælg robuste robiniapæle – husk at overveje pælenes længde ift. den ønskede højde på hegnet. Skaf det nødvendige værktøj og materiale, herunder hammer, sav, målebånd, dyvelsbor og selvfølgelig robiniapæle.
 
Opstilling af pæle
Markér den ønskede længde på hegnet, og markér med jævne mellemrum, hvor pælene skal placeres. Afstanden mellem stolperne kan variere fra 65 cm til 90 cm. Stolperne behøver ikke stå lige overfor hinanden. Brug et pælebor eller en pælejomfru , når du skal grave træstolperne ned i jorden. Sørg for at pælene graves ca. 90 cm ned. Brug en mukkert til at banke stolperne ned med. Det er vigtigt, at stolperne bankes så langt ned, at de er stabile nok til alt det kvas, der kommer til at presse på dem indefra og ud. 
Sørg for at pælene er plantet dybt nok til at give stabilitet. Herefter bør du kontrollere, at pælene er justeret i den ønskede højde.
 
Fastgørelse af tværstivere
Fastgør tværstivere vandret mellem robiniapælene for at styrke hegnet. Lav huller i robiniapælene med et dyvelsbor, hvori tværstiverne kan fastgøres. Tværstiverne fastgøres i robiniapælene ved hjælp af passende skruer eller bolte.
 
Fyld hegnet med kvas
Nu skal du fylde dit hegn med kvas. Vi anbefaler, at du lægger de største og længste grene i bunden af hegnet og op langs siderne. Grene må gerne flette ind i hinanden eller overlappe, så de ikke falder ud. Den midterste del af hegnet kan du nu fylde med fx kviste, blade eller mindre afklip. For at gøre hegnet mere kompakt, kan du træde eller hoppe i kvaset. Bliv ved med at fylde kvas i hegnet, til du er tilfreds. Klip evt. siderne af kvashegnet med en grensaks.
 
Afslutning af hegnet
Hvis du ønsker et ”clean” look, kan du eventuelt overveje, hvordan toppen af dit kvashegn skal se ud. Det er ikke et must, men æstetikken er vigtig for dig, kan du evt. lægge lange tynde grene på toppen, birkeris eller noget helt tredje.
Du kan vælge at tilføje yderligere dekorative elementer såsom trådnet, blomsterkasser eller lignende, afhængig af dine præferencer og formålet med kvashegnet. Kvashegnet må gerne være åbent i begge ender, så fremtidige beboere kan bevæge sig frit ind og ud. De åbne ender giver dig også mulighed for at bygge kvashegnet længere på sigt, hvis du har behov for det.

Hvornår er det bedst at bygge et kvashegn?

I realiteten kan du altid lave et kvashegn, men det er naturligvis en fordel at gøre det i foråret eller om sommeren, så insekter, pindsvin og småfugle har god tid til at indrette sig, inden vinteren kommer. 
Kvashegnet er et løbende projekt, hvor du kan fylde kvas i hegnet. Kvaset formuldres med tiden og falder sammen, og derfor anbefaler vi faktisk, at du fylder lidt kvas i dit hegn hvert år. Du kan derfor godt regne med, at kvashegnet er en sikker kilde til at komme af med haveaffald hvert år.

Del denne

Hegn

Hegn

Vildthegn / dyrehegn

Knyttet stålgærde i Crapal 2 til din juletræskultur.

Minimér risikoen for at vildt skader dine træer ved at bruge vildthegn. Vi kan tilbyde knyttet stålgærde i højder fra 90 cm til 200 cm med forskellige maskeinddelinger, der holder vildtet ude, så du minimerer risikoen for at få ødelagt dine træer af bidskader. Se også vores kategori med værktøj til hegn.

Vis mig mere

Haveredskaber

Haveredskaber

Her finder du alle redskaber til haven, planteskolen, anlægsgartneri og plantning af træer.

Vis mig mere

Opbinding

Her ser du alle vores produkter, der kan hjælpe dig med at lave en effektiv opbinding, og som samtidig er skånsomme over for dine træer, planter og blomster.

Opbinding af træer kan skade stammen, så det bør kun gøres, når det er nødvendigt at give rødderne ro til at vokse.

Vis mig mere

Find produkter til dit kvashegn her